Начало | За нас | Услуги | Новини | Форум | Контакти | Кариери
 
 

Новини

27.05.2014

Европейската автомобилна индустрия приветства въвеждането на система за сертифициране, докладване и наблюдение на емисиите въглероден диоксид (CO2) от товарните автомобили, градските и междуградските автобуси. Системата е част от стратегията за намаляване на разхода на гориво и емисиите CO2 в рамките на Европейския съюз (ЕС), приета днес от Европейската комисия (ЕК). Според Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) системата за сертифициране ще предостави на потребителите пълна прозрачност относно горивната ефективност. "Горивната ефективност е основен приоритет за транспортните компании, които купуват и използват товарни автомобили и автобуси, тъй като разходите за гориво представляват една трета от общите им оперативни разходи", каза Ерик Йонерт, генерален секретар на ACEA. "Следователно горивната ефективност е конкурентен фактор номер едно при разработката и продажбите на тежкотоварни превозни средства", добавя той.

ЕК е разработила инструмента VECTO за компютърно симулиране, предназначен за измерване на емисиите от новите превозни средства. Чрез този инструмент Комисията полага солидна основа за подобряване на информираността на потребителите относно горивната ефективност на новите превозни средства и CO2 емисиите, отделяни от тях, е мнението на ACEA. VECTO, който е все още прототип, ще изчислява специфичните емисионни данни на всеки отделен автобус или камион. "Тази система ще даде възможност на клиентите да сравняват и да избират горивно най-ефективните превозни средства, адаптирани към техните нужди", обяснява Йонерт. "Клиентите са най-добрите регулатори на горивната ефективност", смята той. ACEA подчертава, че проблемът с емисиите въглероден диоксид, произвеждани от камионите и автобусите, не може да бъде решен чрез въвеждането на универсални политики. Според Асоциацията не е сигурно, че въвеждането на задължителни ограничения на емисиите ще доведе непременно до реални подобрения.

При няколко хиляди различни размера и форми при автобусите и камионите, сложността при пазара на тежкотоварни превозни средства не може да бъде отразена с такъв генерализиран подход към регулирането, е мнението на ACEA. "Като индустрия ние имаме нужда да сме колкото може по-близо до реалния пазар, вместо да доказваме, че се вписваме в изкуствено създадената правна рамка", смята Йонерт. "Пазарните сили очевидно са най-добрият път напред", категоричен е той. Европейските производители на комерсиални превозни средства са световни лидери при горивната ефективност. Спрямо 1965 г. потреблението е паднало с 65% благодарение на технологии като впръскването на гориво със система "комън рейл", автоматизираните предавателни кутии, турбокомпресора и интеркулера. Въпреки големия напредък, изпълнението на бъдещите цели не може да разчита само на подобрението при технологиите, смятат от ACEA.

Мнението на бранша е, че трябва да бъдат въведени и други мерки, за да бъдат постигнати екологичните цели. Обучение по екологично управление, корекции в размерите на превозните средства, подобряване на транспортната логистика, по-добра и по-интелигентна инфраструктура и преминаването към алтернативни горива са само някои от тях.

нагоре


22.05.2014

Правителството прие промени в Тарифа №5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Целта на основната група изменения е да се оптимизират таксите за предоставяните от агенцията административни услуги, което ще доведе до намаляване на административната тежест за бизнеса и е във връзка с изпълнението на една от мерките, предвидени в Програмата за по-добро регулиране.

Таксата за издаване на дубликати за лиценз на Общността и на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници става 10 лв. В момента размерът на двете такси е съответно 50 лв. и 20 лв. Значително намалява таксата за издаване на лиценз на Общността - от 2000 лв. става 500 лв. Размерът на таксите за еднократните разрешителни за международен превоз на товари става 10 лв. (сега - 15 лв.), а на многократните - 70 лв. (130 сега). Промени са предложени и по отношение на таксите за издаване на разрешение за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата годност на ППС, за провеждане на практически изпити за придобиване на правоспособност и др.

Отменят се такси с отпаднало правно основание за извършваните услуги и се въвеждат нови, свързани с възложените на ИА „Автомобилна администрация" функции по администрирането на режима, свързан с регистрацията на лицата, които организират и провеждат психологически изследвания по Закона за движението по пътищата.

нагоре


19.05.2014

Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) демонстрира мобилното приложение TRANSPark, предназначено да помага професионалните шофьори и ръководителите на транспортни фирми. Апликацията показва къде има сигурни и удобни места за паркиране в над 40 държави по света.

Приложението е достъпно за мобилните платформи Android и iOS. Желаещите могат да го изтеглят от магазините за приложения Google play и App Store. Софтуерът беше показан по време на първото издание на Международния транспортен фестивал (T-Festival) в Румъния. Организаторите на събитието са IRU и Националния съюз на пътните превозвачи в Румъния (UNTRR).

нагоре


28.04.2014

Европейските депутати отложиха с две години крайния срок за въвеждането на Европейска система за безопасност на пътя (eCall) във всички леки и лекотоварни превозни средства, произведени в ЕС. Точно преди разпускането на Европейския парламент (ЕП), народните представители решиха бордово „eСall" устройство да стане задължително от 2017 г., а не както беше решено на първо четене - от 2015 г.

При второто четене депутатите се възползваха от възможността за отлагане на крайния срок, за да дадат повече време на индустрията за разработване и тестване на системата. Технологията „eCall" ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава автоматично службите за спешна помощ за сериозни пътни инциденти.

Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите, спасявайки по този начин човешки живот и намалявайки последствията от нараняванията и скъпоструващите задръствания. Само през 2012 г. пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз са отнели 28 000 живота и са оставили 1,5 милиона ранени. „eCall" може да спаси до 2500 човешки живота годишно и да намали тежестта на уврежданията с 10-15% в Европа.

нагоре


22.04.2014

Електронната система за провеждане на практически изпити за управление на МПС започва да действа от 1 юни 2014 г. Това беше обявено днес от министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на пресконференция, на която присъстваха и зам.-министърът Антон Гинев, директорът на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев и представители на бранша. Системата включва шест мерки, които според Папазов ще спрат практиката новите шофьори да се сдобиват с правото да управляват автомобил, купувайки си книжката. Министърът припомни, че по този проект се работи вече няколко години.

Папазов изтъкна, че до края на тази година всички теоретични изпити ще се извършват на таблети. Първоначално обявеният срок беше 2016 г. Първата и може би най-важна от шестте мерки, е въвеждането на електронна система за запазване на дата за практически изпит. Това вече ще става изцяло по интернет и представителите на учебните школи вече няма да имат досег до администрацията. Директорът на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев обяви, че в момента има възможност да се купували дати за изпит, въпреки че на съответния ден са запазени всички часове. Ще бъде въведен и електронен регистър. Чрез него ще отпадне възможността кандидати за получаване на свидетелство за управление на МПС да бъдат добавени към списъка на обучението след неговото започване. Друга мярка е напълно автоматизираната система, която на случаен принцип избира кой инспектор от "Автомобилна администрация" да провежда съответният изпит.

По време на изпита в автомобилите (за всички категории) задължително ще бъдат монтирани две камери. Едната ще наблюдава движението на автомобила през предното стъкло, а другата ще бъде насочена към изпитващия и изпитвания. И в момента има камери, но според Димитър Ганев те не работят добре. "В момента камерите са свързани с електрическата система на автомобила и при по-сериозни неравности по пътя, камерите спират да записват", каза той и обясни, че новите камери ще са с автономно захранване. "В случаите, в които се установи, че има нарушение или престъпление, може да се подаде сигнал до прокуратурата. Всичко, обаче зависи от конкретния случай", подчерта Ганев. По електронен път вече ще може да бъде платена и таксата за изпита. Досега имаше възможност това да стане само по банков път, но тогава таксата за превод е 2-3 лв. Тази възможност остава, но с възможността за интернет плащане таксата ще бъде намалена до няколко стотинки.

В настоящия момент изпитващите държат лист хартия, върху който нанасят отметки за допуснатите грешки от изпитващия. От 1 юни инструкторите ще държат таблет, който ще отчита грешките. В момента, в който приключи изпита оценката ще бъде готова и предоставена на МВР. След провеждането на изпита, изпитвания ще може да влезе в сайта на "Автомобилна администрация" и да прегледа всичко, което е извършил по врем на изпита. Там ще могат да се провери маршрута, по който се е движел автомобила, какво се е случило в автомобила, списъка с грешките и точното им време на допускане, както и кадри от пътя пред автомобила.

Данните ще се пазят на сървърите на "Автомобилна администрация" в срок от 3 месеца. Представители на бранша, които присъстваха на срещата, заявиха, че са доволни от новата система. Според тях тя може да намали дела на сивия сектор с до 50%. Според тях единственият недостатък на тази система е, че изпитващият продължава да стои на предната седалка, докато истинската му роля трябва да бъде на регистратор. Проблем може да се окаже това, че изпитващият трябва да борави с таблета, докато едновременно с това трябва да следи движението и да реагира при конфликтна ситуация на пътя.

нагоре


17.04.2014

Електронната система за провеждане на практически изпити за управление на МПС започва да действа от 1 юни 2014 г. Това беше обявено днес от министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на пресконференция, на която присъстваха и зам.-министърът Антон Гинев, директорът на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев и представители на бранша. Системата включва шест мерки, които според Папазов ще спрат практиката новите шофьори да се сдобиват с правото да управляват автомобил, купувайки си книжката.

Министърът припомни, че по този проект се работи вече няколко години. Папазов изтъкна, че до края на тази година всички теоретични изпити ще се извършват на таблети. Първоначално обявеният срок беше 2016 г.

Първата и може би най-важна от шестте мерки, е въвеждането на електронна система за запазване на дата за практически изпит. Това вече ще става изцяло по интернет и представителите на учебните школи вече няма да имат досег до администрацията. Директорът на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев обяви, че в момента има възможност да се купували дати за изпит, въпреки че на съответния ден са запазени всички часове. Ще бъде въведен и електронен регистър. Чрез него ще отпадне възможността кандидати за получаване на свидетелство за управление на МПС да бъдат добавени към списъка на обучението след неговото започване. Друга мярка е напълно автоматизираната система, която на случаен принцип избира кой инспектор от "Автомобилна администрация" да провежда съответният изпит.

По време на изпита в автомобилите (за всички категории) задължително ще бъдат монтирани две камери. Едната ще наблюдава движението на автомобила през предното стъкло, а другата ще бъде насочена към изпитващия и изпитвания. И в момента има камери, но според Димитър Ганев те не работят добре. "В момента камерите са свързани с електрическата система на автомобила и при по-сериозни неравности по пътя, камерите спират да записват", каза той и обясни, че новите камери ще са с автономно захранване. "В случаите, в които се установи, че има нарушение или престъпление, може да се подаде сигнал до прокуратурата. Всичко, обаче зависи от конкретния случай", подчерта Ганев.

По електронен път вече ще може да бъде платена и таксата за изпита. Досега имаше възможност това да стане само по банков път, но тогава таксата за превод е 2-3 лв. Тази възможност остава, но с възможността за интернет плащане таксата ще бъде намалена до няколко стотинки.

В настоящия момент изпитващите държат лист хартия, върху който нанасят отметки за допуснатите грешки от изпитващия. От 1 юни инструкторите ще държат таблет, който ще отчита грешките. В момента, в който приключи изпита оценката ще бъде готова и предоставена на МВР. След провеждането на изпита, изпитвания ще може да влезе в сайта на "Автомобилна администрация" и да прегледа всичко, което е извършил по врем на изпита. Там ще могат да се провери маршрута, по който се е движел автомобила, какво се е случило в автомобила, списъка с грешките и точното им време на допускане, както и кадри от пътя пред автомобила. Данните ще се пазят на сървърите на "Автомобилна администрация" в срок от 3 месеца.

Представители на бранша, които присъстваха на срещата, заявиха, че са доволни от новата система. Според тях тя може да намали дела на сивия сектор с до 50%. Според тях единственият недостатък на тази система е, че изпитващият продължава да стои на предната седалка, докато истинската му роля трябва да бъде на регистратор. Проблем може да се окаже това, че изпитващият трябва да борави с таблета, докато едновременно с това трябва да следи движението и да реагира при конфликтна ситуация на пътя.

нагоре


10.04.2014

Във връзка с предстоящите официални празници през месеците април и май 2014 г.,

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" информира за работата на резервационната система: - Неработни дни - 18, 19, 20 и 21 април, както и 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 24 май; - Работен ден - 3 май 2014 г. от 9 до 12 ч.; 10 и 31 май 2014 г. от 9 до 16 ч. Направените резервации на 17 април 2014 г. ще бъдат валидни до 24 ч. на 22 април 2014 г. При необходимост от промяна на работното време на резервационната система, "Автомобилна администрация" се ангажира да уведоми водачите своевременно.

нагоре


02.04.2014

Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) поздрави депутатите в Комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент за гласуваните от тях промени в Директива 96/53/ЕС. Макар че имаше няколко отлагания, вчера депутатите одобриха по-дългите и по-тежките товарни автомобили, движещи се на територията на ЕС.

Според IRU промените предоставят на транспортната индустрия допълнителни инструменти за по-нататъшно подобряване на пътната безопасност и на екологичните показатели. Ако те бъдат одобрени от пленарната сесия на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, ще дадат възможност за аеродинамични подобрения в кабините на камионите.

Ще се увеличи видимостта на шофьорите и ще се подобрят условията на труд, без да се губи товароносимост. Също така максималната допустима маса на двуосно ремарке ще бъде определена на 19,5 тона. IRU обаче изразява съжаление за липсата на допълнителна гъвкавост за по-нататъшни иновации в областта на аеродинамичните перки за пестене на гориво, разположени в задната част на превозното средство. В момента те са ограничени до 50 см в ЕС.

нагоре


25.03.2014

Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) поздрави депутатите в Комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент за гласуваните от тях промени в Директива 96/53/ЕС.

Макар че имаше няколко отлагания, вчера депутатите одобриха по-дългите и по-тежките товарни автомобили, движещи се на територията на ЕС. Според IRU промените предоставят на транспортната индустрия допълнителни инструменти за по-нататъшно подобряване на пътната безопасност и на екологичните показатели.

Ако те бъдат одобрени от пленарната сесия на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, ще дадат възможност за аеродинамични подобрения в кабините на камионите. Ще се увеличи видимостта на шофьорите и ще се подобрят условията на труд, без да се губи товароносимост.

Също така максималната допустима маса на двуосно ремарке ще бъде определена на 19,5 тона. IRU обаче изразява съжаление за липсата на допълнителна гъвкавост за по-нататъшни иновации в областта на аеродинамичните перки за пестене на гориво, разположени в задната част на превозното средство. В момента те са ограничени до 50 см в ЕС.

нагоре


18.03.2014

Обществено обсъждане на нова схема за финансиране на услугите за товарен превоз на ниво Европейски съюз

Голям размер В периода 2003 – 2013 г. Европейската комисия използва програмата „Марко Поло” като инструмент за подобряване на екологичните показатели на товарните транспортни услуги на равнище ЕС. Основната цел на тази програма бе да се подобрят екологичните показатели на товарния транспорт, да се намалят задръстванията по пътищата и да се подкрепи интермодалния транспорт.

За периода 2014 – 2020 г. се предвижда нова схема за финансиране на услугите за товарен превоз. Разработването й ще отчита развитието на пазара, резултатите от програмата „Марко Поло” и рамката на транспортната политика, установена с новите Насоки за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и Механизма за свързване на Европа.

В този контекст, схемата ще допринесе по-специално за въвеждането на иновативни и устойчиви товарни транспортни услуги, извършвани върху мултимодалното ниво на TEN-T мрежа. Понастоящем е стартирал процес на обществено обсъждане, свързано с новата схема, като важна част от него е събирането на информация от заинтересованите страни посредством специално разработен за целта въпросник. Той е съставен от 43 въпроса, групирани в пет тематични области. Документът може да се попълни и изпрати по електронен път на адрес: http://ec.europa.eu/transport/themes/sustainable/consultations/2014-04-02-funding-scheme-freight-transport-services_en.htm

нагоре


10.03.2014

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), разпространи официалните данни за новите автомобили, които са регистрирани и тези, чиято регистрация е прекратена (регистрирани като нови и дерегистрирани в срок от 6 месеца от датата на регистрация) през календарната 2013 г. (01 януари - 31 декември).

Прочитът на съобщението всъщност показва, че данни за прекратена регистрация са дадени за леките и товарни автомобили до 3,5 тона, докато за товарните (над 3,5 тона) и автобусите е налична информация единствено за първоначално регистрираните нови машини. Така публикуваните данни хвърлят светлина над действителната картина на регистрациите в сектора над 3,5 тона, но тя не e пълна, тъй като не е ясно дали има и колко са дерегистрираните камиони.

Освен това тук няма информация за бизнеса на вносителите на DAF и Scania - две марки, които също имат сериозен дял на местния пазар. Публикуваното съобщение поставя в един клас всички нови автобуси, независимо от броя на местата им. С публикуването на тези данни ААП направи своята крачка към сваляне на информационното затъмнение върху бизнеса с товарни автомобили и автобуси, но това не решава проблема напълно, тъй като има вносители, което не членуват в Асоциацията. И пак се връщаме към стария проблем: по-пълната информация е в МВР, но който иска да я ползва, според предписанието на финансовото министерство, трябва да плаща по 50 лева за съдържанието на всяка клетка. Което не пречи поредната администрация за пореден път да говори за електронно правителство и за публична достъпност на информацията.

нагоре


04.03.2014

Устройства за спешно повикване, които автоматично ще предупреждават спасителните служби за автомобилни катастрофи, ще трябва да се монтират на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства след октомври 2015 г., заявиха евродепутатите в сряда при гласуването на законодателството за въвеждане на системата „eCall“. Само през 2012 г. пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз са отнели 28 хил. живота и са оставили 1,5 милиона ранени, се посочва в съобщение на пресслужбата на Европейския парламент.

Технологията „eCall” ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава службите за спешна помощ автоматично за сериозни пътни инциденти. Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите. „Инсталирането на общоевропейска система за спешни повиквания представлява важно постижение за безопасността на участниците в пътното движение. Около 2500 човешки живота могат да бъдат спасени всяка година в Европа. Сериозността на нараняванията също може да бъде значително намалена в десетки хиляди случаи. „eCall“ ще бъде безплатна, в полза на всеки водач в Европа, независимо от колата, която управлява“, заяви докладчикът Олга Сеналова.

2015 г. е записана в законодателството като крайна дата за производителите да имат готовност да инсталират „eCall“ устройства в новите модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства. За да отговорят на настояванията на индустрията за повече време за разработване и тестване на системата, депутатите оставиха отворена възможността за отлагане на крайния срок. Депутатите включиха по-силна формулировка на клаузата за защита на данните, за да се гарантира, че превозните средства с „eCall“ няма да бъдат обект на постоянно следене.

При настъпване на инцидент данните, изпращани автоматично до центровете за спешна помощ, ще бъдат ограничени до тип на сигнала, клас на превозното средство, вид на използваното гориво, време на инцидента, точното местоположение на превозното средство, посока на пътуването и брой на закопчаните колани, гласи изменението на парламента. Според оценки на Комисията устройствата за системата „eCall“ може да струват около 100 евро, при инсталиране във всички автомобили. Депутатите добавиха, че системата „eCall“ е обществена услуга, която използва номер 112 и следователно трябва да бъде безплатна за потребителите.

Регламентът за „eCall“ беше одобрен на първо четене с 485 гласа „за“, 151 „против“ и 32 въздържали се. Съветът може да приеме позицията на парламента или да приеме собствена позиция за по-нататъшно обсъждане с парламента.

нагоре


24.02.2014

След 12 ч., 21 февруари, регистрацията и пререгистрацията на автомобили няма да е възможна в цялата страна. От Пътна полиция предупредиха, че ще се извърши техническа профилактика, поради което в понеделник, 24 февруари, също може да има проблем с регистрацията и пререгистрацията на моторни превозни средства.

За останалите административни дейности на Пътна полиция, работният режим в двата дни остава непроменен.

нагоре


17.02.2014

Отстъпките при плащането на данъка върху превозните средства, отговарящи на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "EEV", ще са валидни само срещу предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.

Тази промяна в Закона за местните данъци и такси влезе в сила от 1 януари 2014 г. Досега леките автомобили с мощност до 74 kW (101 к.с.) и снабдени с катализатор плащаха 50% по-малък данък. Задължителното изискване за предоставяне на документ за съответствие пред местните власти, когато се плаща данъкът на превозното средство, предполага допълнително затруднение за притежателите на МПС.

Причината е, че до края на януари 2014 г. МВР трябваше да предостави на общините данни за екологичната категория на автомобилите, регистрирани в страната до 31 януари 2013 г. и по този начин данъчните да знаят каква отстъпка да приложат за всяко превозно средство. МВР обаче не успя да се справи със заложения в закона срок и общинските власти останаха в неведение как да прилагат новия закон. Освен това се оказва, че на част от големите талоните в определената позиция V.9 не е записана екологичната категория.

Затова още при промените в закона от Националното сдружение на общините (НСОРБ) изпратиха запитване как тези собственици да докажат категорията си, за да ползват съответната отстъпка. С писмо на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) от 3 февруари 2014 г., адресирано до НСОРБ и Министерството на финансите, се дава указание за действие. Решението е да се използва документ, издаден от производителя на автомобила или негов упълномощен представител в България.

Документът няма да има срок на валидност, но трябва да съдържа подробна информация за лицето, което го е издало, както и за идентифициране на превозното средство (марка, тип, търговско наименование, идентификационен номер, регистрационен номер, тип и номер на двигателя, екологична категория и др.). Последните промени в Закона за местните данъци и такси, в сила от 1 януари 2014 г., е предвидено данъкът върху превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW (101 к.с.) включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "EEV", да се заплаща с намаление от 20% до 40%.

За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се заплаща с 50% намаление, а за съответстващите на "Евро 5" и "Евро 6" - с 60% намаление. За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4", данъкът се заплаща с 40% намаление, а за съответстващите на "Евро 5", "Евро 6" и "ЕЕV" - с 50% намаление. За автобуси, извършващи обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и в слабонаселените планински и гранични райони, които се субсидират от общините, данъкът се заплаща в размер 10% от размера, определен по реда на чл. 55, ал. 5, при условие че не се използват за други цели.

нагоре


10.02.2014

В средата на февруари системата на Примекс за производство на регенерирани гуми ще се сдобие с уникална система за ширографски контрол INTACT 30, която позволява постигането на най-високо високо качество на продукта. Новаторската технология на Steinbichler за проверка на каркаси, която се смята за най-добрата в света, е разработена специално за производители на нови гуми, както и за производители на регенерат.

Системата проверява радиални или диагонални гуми с външен диаметър до 1230 мм и ширина до 505 мм, и работи с много висока производителност. Времето, необходимо за пълна проверка на една гума, е сведено едва до 30 секунди и позволява системата да се използва както за входящ контрол на каркаси, така и за изходящ контрол на регенерирани или нови гуми.

Проверката обхваща цялата повърхност на гумата, включително рамената и страничните стени, и открива разслояване с размер от 1 мм. Четири измерителни глави се движат синхронизирано в работното пространство и осигуряват изображение с изключително високо качество. На всяка от тестваните секции може да се покаже и увеличено изображение.

Инвестицията на Примекс за новото съоръжение е в размер на 200 хил. евро. Новата система значително подобрява възможностите за контрол и представлява технологичен отговор на ниското качество на каркасите на нашия пазар. С нейна помощ ще се гарантира ефикасен пълен контрол на процеса по регенериране и допълнително ще се повиши качеството и сигурността на регенерираните гуми, производство на Примекс.

нагоре


05.02.2014

Пътните нарушения, заснети с мобилните камери на КАТ, няма да бъдат санкционирани. Магистратите във Върховния административен съд (ВАС) са решили единодушно, че снимането на автомобилите с мобилни камери противоречи на Закона за движението по пътищата. Тълкувателните решения имат сила на закон и ще влязат в сила, когато бъдат обнародвани в "Държавен вестник". Всеки, който не си е платил глобата още, ще може да обжалва и да се позовава на решението на ВАС, пише "Сега".

Тълкувателното дело бе образувано по питане на министъра на правосъдието, което гласеше: когато се издава електронен фиш за глоба за нарушение, заснето с техническо средство, камерата трябва да е стационарна или може и да е подвижна.

Основният мотив на магистратите е, че законът допуска заснемането, но то трябва да се осъществява без човешка намеса. В случая обаче мобилните камери са монтирани в автомобилите на КАТ, в които се намират и полицаите.

Сред аргументите на върховните съдии да отхвърлят възможността за мобилното снимане е и възможността на МВР да злоупотребява и гражданите не могат да бъдат защитени ефективно. Когато камерата е монтирана на автомобил, е много трудно да се установи местоположението й. Например няма как да е сигурно, че ако някой е заснет да превишава определена със знак скорост, това е станало след знака, а не преди него. Освен това хората трябва да бъдат ясно информирани, че има камера. А мобилните устройства за снимане са монтирани на коли, които не са обозначени достатъчно ясно.

КАТ разполагат със 134 мобилни камери, монтирани в полицейски коли. През 2012 г. пътната полиция отчете, че е заснела 280 000 нарушения с 51 камери.

нагоре


20.01.2014

Две години и половина след като Европейската комисия (ЕК) направи предложение да се актуализират правилата на Европейския съюз (ЕС) за цифровите тахографи, финалният текст на новата регулация беше одобрен от Европейския парламент (ЕП). С гласуването от 14 януари в пленарна зала беше потвърдена позицията на Комисията, изразена на първо четене.

Както беше подчертано от зам.-председателя на ЕК по въпросите на транспорта Сийм Калас, "на една ръка разстояние е постигането на цялостен баланс на интересите по отношение на безопасността по пътищата, лоялната конкуренция, условията на труд за водачите, както и интересите на производствените и транспортните индустрии".
Новият регламент за тахографите ще повиши безопасността по пътищата като намали възможността за подправяне на тахографа. Ще се гарантира по-добро спазване на правилата, регулиращи времето за шофиране и времето за почивка. По този начин шофьорите ще бъдат по-добре защитени, безопасността по пътищата ще се увеличи и ще бъде осигурена лоялна конкуренция.
Предложението въвежда редица технологични подобрения, като например функция за сателитно позициониране (GNSS) и допълнителен интерфейс за интелигентни транспортни системи. Освен това новите тахографи ще позволят на контролните органи да имат дистанционен достъп, за целите на пътните проверки. Това ще спомогне за намаляване на административната тежест, създадена чрез случайни проверки на транспортните средства, и да направи прилагането на закона по-ефективно.
Някои превозни средства ще бъдат изключени от обхвата на регламента. Шофьорите, за които карането не е основна дейност, няма да трябва да използват тахографа в радиус от 100 километра от тяхното предприятие. Това ще допринесе за по-разумното законодателство, в полза на малките и средни предприятия.

Факти за тахографа:

Тахографът е устройство, което записва времето за управление, спиранията, периодите за почивка, както и периодите на други действия, предприети от водача. Задължително е да има инсталиран цифров тахограф във всички превозни средства с маса над 3.5 т (при превоза на стоки) или превозващи повече от девет лица, включително водача (в пътническия транспорт).
От 1985 г. досега законодателството, свързано с тахографа, е било променяно и актуализирано многократно в съответствие с техническия прогрес. Най-значителната промяна беше през 2006 г., когато беше въведен дигиталния тахограф, заменяйки аналоговия.

нагоре


13.01.2014

Пътнотранспортните индекси на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) сочат, че след рецесията, която удари ЕС през 2009 и 2012 г. , икономическият растеж постепенно се връща. Това е видно от лекото увеличение в края на 2013 г. с 0,4% на тоновете товари, превозени от автомобилния транспорт на Стария континент.

Подробен анализ на последните икономически данни показва, че е налице обща тенденция в Европа, казва Йенс Хюгел, отговарящ за устойчивото развитие в IRU. Европа обаче все още остава от страните от BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и от TRACECA (Армения, Азербайджан, България, Грузия, Иран, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Румъния, Таджикистан, Турция, Украйна, Узбекистан), които имат по-добри показатели в транспортните обеми през 2013 г. Според специалист от IRU изоставането ще продължи вероятно и през 2014 година. В BRIC и TRACECA автомобилните превозвачи са увеличили превозените обеми в края на 2013 г. съответно с 5,1% и 3,4%. През 2014 г. се очаква тези числа да бъдат 5 % и 3,7%, докато обемите на транспорта в ЕС ще се увеличат с 1,3 %.
Правителствата в BRIC и TRACECA перфектно разбират, че иновациите и инвестициите в ефективен автомобилен транспорт са средство за стимулирането на икономическия растеж. Сега те трябва да надградят този успех чрез ефективно прилагане на инструменти за облекчаване на транспорта, като например хармонизиране на ООН и TIR конвенциите, което позволява ефективен и сигурен мултимодален международен транспорт, отчита още Йенс Хюгел.

нагоре


02.01.2014

От 20 декември 2013 г. ИА Автомобилна администрация (ИА АА) предоставя на превозвачите ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2014 г. на базата на утвърдено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията разпределение.

Разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2014 г., предназначени за „Евро III сигурен”, „Евро IV сигурен”, „Евро V сигурен”, „EEV сигурен” и „Евро VI сигурен”.
При получаване на разрешителните превозвачите следва да заявят входящия номер на заявлението за кандидатстване и да носят:
1. Документ за платена държавна такса съгласно Тарифа 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по следната сметка на ИА “АА” - IBAN: BG03 UNCR 9660 3120607317, BIC(SWIFT) код: UNCRBGSF.
2. Печат на фирмата, на който ясно и четливо да са посочени името на фирмата на латински език и точен адрес за контакт. Печатът се полага на ЕКМТ/СЕМТ разрешителното и бордовия дневник към него.
3. Оригинали на част I на свидетелството за регистрация на собствените превозни средства, с които са кандидатствали в разпределението на ЕКМТ/СЕМТ разрешителните за 2014 г.
Таксата за 1 бр. годишно ЕКМТ/СЕМТ разрешително е 1560 лв.
Таксата за 1 бр. краткосрочно (месечно) ЕКМТ/СЕМТ разрешително е 130 лв.
Предоставянето на годишните и краткосрочните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за 2014 г. се извърша в сградата на ИА АА - София, ул. Гурко № 5, ет. 2, стая № 205 от датата на публикуване на утвърденото разпределение до 17:30 ч. на 10 януари 2014 г. (петък). След тази дата разрешителни не се предоставят.
ИА АА информира, че квотата от ЕКМТ/СЕМТ разрешителни за 2014 г. е, както следва:
- Годишни разрешителни - за „Евро III сигурен” - 60 бр.; за „Евро V сигурен” - 1160 бр.
- Краткосрочни разрешителни - за „Евро III сигурен” - 168 бр.; за „Евро V сигурен” - 3480 бр.
Необходимите документи могат да се изтеглят от страницата на ИА АА.

нагоре


18.12.2013

През коледните и новогодишните празници ще бъде въведена временна организация за движението на тежкотоварни превозни средства с тегло над 10 тона по 4 участъка от републиканската пътна мрежа. Целта е осигуряване на по-висока безопасност на движението при засиления трафик през почивните дни.

На 21 декември 2013 г. /събота/ между 16 и 20 часа, на 1 януари 2014 г. /сряда/ между 12 ч. и 20 ч. и на 5 януари 2014 г. /неделя/ между 12 ч. и 20 ч. се ограничава движението на тежкотоварни превозни средства по следните направления от републиканската пътна мрежа:

Път I-1 Мездра – ГКПП Кулата;

Път I-5 Русе – Велико Търново;

Път I-8 Пловдив – Свиленград;

Път I-9 Варна – Бургас.

нагоре


10.12.2013

Няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев днес на пресконференция в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му гражданите, които притежават автомобили с газови уредби, не трябва да се притесняват, тъй като няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби в КАТ.

Димитър Ганев каза още, че от следващата година ще се въведе нов по-строг ред за монтирането на газовите уредби. До 2 март 2014 г. ИА „Автомобилна администрация“ ще извърши сертифициране на сервизите, които имат право да монтират газови уредби в автомобилите. В момента режима е свободен и всеки може безпрепятствено да монтира такива уредби. След 2 март 2014 г. тази дейност ще имат право да извършват само сертифицирани сервизи, допълни Ганев. Той уточни, че новите изисквания се въвеждат с цел да се създаде възможност контролните органи да инспектират тази дейност и по този начин да се гарантира безопасността и здравето на гражданите. След изготвянето на списъка със сертифицираните сервизи, той ще бъде публикуван на интернет страницата на Автомобилна администрация.

Димитър Ганев обяви, че от началото на следващата година ще бъде въведен нов модул към системата за контрол на техническите прегледи, който автоматично ще сканира номерата на автомобилите, които преминават преглед. До момента служителите на Автомобилна администрация преглеждаха записите от прегледите на случаен принцип или по сигнал. Новият модул ще засича и ще сигнализира за неразпознаваеми номера, като по този начин ще се ограничат нерегламентирани практики и ще се гарантира реалното преминаване на автомобилите през техническите прегледи.

нагоре


03.12.2013

Професионално обучение по пътна безопасност стартира в България AMS Fleet. Компанията организира курсове за безопасно и икономично шофиране и професионално управление на автопаркове.  AMS Fleet е представител за страната ни на Q&S (Quality & Safety Ltd) – компания,  която преди идването си в България е за 12 години е развила програми за обучение в седем страни – Гърция, Румъния, Кипър, Албания, Македония, Турция и Мароко.

Всъщност подобни курсове Q&S провежда в България от няколко години. Досега обаче те са били затворени, корпоративни и са били свързани с обучаването на водачите и служителите на отделни компании, притежаващи автопарк. Новата програма включва отворени обучения, в които срещу заплащане могат да участват всички желаещи и всички, които смятат, че те или служителите им трябва да повишат нивото си на безопасно шофиране. Q&S има разработен курс за обучения, адаптиран за българските пътни условия. Използват се чуждестранни инструктори с богат опит. Следващата стъпка, казаха от AMS Fleet е да бъдат обучени преподаватели в България, като в дългосрочен план у нас ще бъдат представени и програми със специални симулатори, които помагат на шофьорите да се научат да реагират в случаи на подхлъзване и преобръщане на автомобили и камиони. Програмите са сертифицирани и са насочени към компании, които имат голям автопарк, професионални спедитори, таксиметрови компании, както и към индивидуални водачи на МПС.
Първото отворено обучение се проведе на 23 ноември в София. В него участваха 18 водачи – от сепдиторски, куриерски, комунални и таксиметрови фирми. В продължение на около 6 часа сертифицираният в Англия, Австрия и от MAN драйвър тренер Джорд Йоргос запознаваше курсистите с теорията на защитното шофиране. Това е само един от модулите, предлагани от AMS Fleet и Q&S. Започва с обяснения на сядането в автомобила, нагласяването на седалката, огледалата и продължава с поведението по време на шофиране. Да получаваш информация за обстановката и да даваш информация на останалите участници в движението, плюс концентрация и никакво разсейване – това е първото, което се изисква за безопасно шофиране, защото 94 на сто от причините за пътни произшествия са в резултата на човешка грешка. На всеки убит на пътя се падат 24 000 човешки грешки и 600 ситуации, в които участници в движението са близо до инцидент. А колко е важна концентрацията показва и примерът, че пилот на самолет, който се обучава години, при полет от София до Атина реално управлява самолета 7 минути. Водач на автомобил реално управлява колата си от София до Пловдив през всичките 60 минути. Целта на обучението е да намали тези фактори като учи шофьорите налеки, лекотоварни, товарни автомобили и автобуси да избягват и  дребните грешки – като недаването на мигач, неизползването на предпазен колан или клаксон,... От курса стана ясно, че говоренето по телефон не е безопасно дори с хендсфри. Всеки разговор кара водача да си създава визуална представа за човека отсреща, което пречи на възприемането на обстановката на пътя. Курсистите имаха 3 минути да определят възможните опасности на снимка от градска улица. Теоретичният курс разгледа още сцеплението на пътя, децата възрастните хора като участници в движението, алкохола и шофирането, умората.
Програмата на Q&S включва няколко модула като отбранително шофиране – 5 нива, икономично шофиране, обучение за действия при опасност от подхлъзване и преобръщане на автомобила и др. Програмата включва и практическа част с автомобил на клиента, в която курсистът се обучава и на различни техники. В зависимост от избраните модули пълният курс на обучение струва около 600 лв.
Дейността на AMS Fleet се подкрепя от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. На съвместна пресконференция с асоциацията бе обявено, че според световната статистика такива обучения водят до 15% намаляване на броя на злополуките, а рискът от смъртни случаи пада с 40%. „За културата на шофиране и последствията от грешките на водачите се говори отдавна, особено след период на зачестяване на пътните произшествия", каза Димитринка Гринко, директор на AMS Fleet. „Сега за първи път се предприемат конкретни мерки за повишаване на пътната безопасност. Нашите програми за превенция на инцидентите са свързани с развиване на уменията на водача и гарантирането на осъзнато поведение на пътя", допълни тя.

Световната практика сочи, че професионалните обучения водят не само до намаляване на смъртните случаи, но и до сериозна икономия на средства за компаниите, чиято дейност е свързана с движението по пътищата. За това Q&S има специално разработена програма за икономично шофиране.

нагоре


25.11.2013

Автомобил, чийто собственик има неплатени глоби към КАТ да не може да мине на годишен технически преглед, а Министерство на транспорта ще работи за по-добрата събираемост на задължения към КАТ и местната власт.

Така министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов изрази подкрепата си към идеята за минаване на годишен технически преглед само след платени всички задължения към КАТ и местната власт. По думите му МТИТС има техническата готовност мярката да започне да се прилага от 1 януари 2014 г. и решението ще бъде взето след внимателен анализ и съгласуване с другите институции. До сега имаше изискване собствениците на превози средства да предоставят бележка за платени местни данъци преди започване на техническия преглед. С промените, системата за техническите прегледи може да бъде пряко свързана със съответната община и КАТ, като максимално ще бъде ограничен човешкият фактор.

нагоре


19.11.2013

Завърши рехабилитацията на 30 км републиканска пътна инфраструктура в област Велико Търново. С нея се подобрява пътната връзка между Северна и Южна България през прохода Вратник, отворен целогодишно за леки и тежкотоварни превозни средства до 10 т.

Рехабилитираните участъци (лот 19) са от път ІІІ-551 Дебелец – Плаково - Елена от км 34+450 до км 35+631.25 и от км 36+250 до км 36+982.91, път II-53 Елена - Сливен от км 46+290 до км 72+216.53 и път III-405 Царевец - Свищов от км 73+600 до км 75+778.

Основно ремонтирани са и 4 големи съоръжения на второкласния път. Най-голямото е мостът над река Руховска при км 52 с дължина 38 м. Останалите мостове са над реките Костелска при км 53 - с дължина 30 м, р. Бербовска при км 57 - 17 м, и р. Кипиловска при км 72 - 27 м.

Лот 19 е на стойност 15 млн. лв. с ДДС. Съфинансирането от ЕФРР е 12 млн. лева. Строително-монтажните дейности са изпълнени от ДЗЗД Път-Понс-Пст БгВт 2011. Строителният надзор е осъществен от Рутекс. Договорът за строителство е за 14 млн. лв. с ДДС, а за строителния надзор – 106 хил. лв. с ДДС.

Проектът е част от втория етап на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националния бюджет.

нагоре


14.11.2013

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, с който се въвеждат изискванията на Директива 2011/82/ЕС за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата, и се намаляват съществуващи административни регулации.

Измененията предвиждат услугата за издаване на удостоверение за регистрация за извършване на пътна помощ да премине от Агенция „Пътна инфраструктура“ към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Промяната отговаря на функциите, които изпълняват двете структури.
В един общ регистрационен режим се обединяват разрешителните режими за провеждане на обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС и за провеждане на допълнително обучение на водачите за частично възстановяване на контролни точки. В момента тези режими се администрират от МТИТС и от МВР. С промените дейностна ще премине само към МТИТС. Така ще отпадне необходимостта едни и същи лица да доказват съответствието си с едни и същи изисквания пред двете министерства и да плащат две такси. Освен това, за администрирането на един режим ще бъдат необходими по-малко служители и ще се намалят разходите за извършването на последващ контрол.
Удостоверението за регистрация ще бъде безсрочно, за разлика от разрешението за извършване на дейностите по обучение в момента, което се издава за срок от пет години. Според действащото законодателство с изтичането на този срок лицата, притежаващи разрешения, следва отново да доказват, че отговарят на изискванията със съответни документи и огледи на учебните им центрове, както и да заплащат таксите за издаване на разрешението. Занапред съответствието с изискванията ще бъде проверявано при първоначалното извършване на регистрацията, след което – единствено чрез осъществяване на текущ контрол.
Законопроектът предвижда и създаването на правно основание за издаване на подзаконов нормативен акт, регламентиращ предоставянето на информация на физически и юридически лица за издирвани МПС чрез ШИС или в базата данни на Интерпол. Това ще позволи да бъдат избегнати покупко-продажби на издирвани автомобили. Предвидена е и разпоредба, която създава възможност за извършване на идентификация на МПС извън пунктовете за регистрация и идентификация на пътната полиция. Текстът ще облекчи значително превозваческия бизнес. Предлага се и по-строг контрол върху забраната за управление на МПС под въздействието на вещества, застрашаващи безопасността на движение с включването на ново техническо средство – доказателствен анализатор за установяване на концентрацията на алкохол в издишания въздух, и чрез актуализация на подзаконовата регламентация.
Промените, които следват от Директива 2011/82/ЕС ще осигурят практическо изпълнение на наложените финансови санкции за пътни нарушения, извършени в държава, различна от държавата на регистрация на автомобила. Нарушенията, за които ще се събират глоби по този ред, са превишена скорост, неизползване на предпазен колан или шлем, неспиране на червен сигнал на светофара, управление на МПС след употреба на алкохол или упойващи вещества, използване на забранена лента за движение, незаконно използване на мобилен телефон или други комуникационни средства по време на шофиране. В тази връзка със законопроекта се предлагат нови редакции на текстовете, регламентиращи налагането на глоба с електронен фиш с цел отстраняване на пропуски, които водят до неефективното използване на мярката.

нагоре


05.11.2013

Проблемите на превозвачите при преминаване на границата бяха обсъдени на българо-турска среща в Истанбул по въпросите на автомобилния транспорт. Българската делегация бе ръководена от  заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, а турската от заместник-подсекретарят на транспорта, морските въпроси и съобщенията Талат Айдън.

Българските представители посочиха в детайли проблемите, с които се сблъскват нашите превозвачи на територията на Турция. Становището на нашата делегация е, че изискванията на турските контролните органи не са в съответствие с разпоредбите на международните договори, по които и двете държави са страни.

По време на срещата, страните изразиха желание за разрешаване на проблемите в интерес на икономиката и на превозвачите от двете страни.

Повече информация за изискванията на турската страна, които бяха разяснени по време на разговорите, са публикувани на интернет страницата на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация

нагоре


29.10.2013

Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU) вече има постоянно представителство в централната ООН в Ню Йорк. Това е поредната крачка на към постигане на по-близък диалог и кооперация между двете организации, като съвместната им работа ще е насочена към икономически, социални и екологични проблеми.

Делегацията ще с споделя с ООН дългогодишния опит на IRU. Съюзът има повече от 65 години опит в установяването на правила за безопасен и сигурен международен автомобилен транспорт. Благодарение на тези усилия съвременният автомобилен транспорт играе много важна роля в световната икономика и е движеща сила за интеграцията на отдалечени региони.
Президентът на IRU Януш Лачни и секретарят Умберто ди Прето бяха на церемонията по представянето на делегацията пред ръководството на ООН. Водач на делегацията ще е Игор Рунов, който от 2001 г. ръководи постоянната делегация на IRU в Евразия и е добре познат в международните бизнес и дипломатически отношения.  
Членовете на делегацията ще работят под мотото на IRU да работим заедно за по-добро бъдеще, като установят по-добри контакти със заинтересованите страни. Основните проекти, които ще бъдат представени пред ООН включват план за развитие на магистралната инфраструктура, кампанията Smart Move за по-широкото използване на обществен транспорт и инициативи за по-безопасен и ефективен наземен транспорт.

нагоре


15.10.2013

Схема за манипулиране на теоретични изпита на кандидати за шофьори е разкрита и прекратена от новото ръководство на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор Димитър Ганев. Случаят е разкрит в областната дирекция в София. Проверена е процедурата на провеждане на 110 изпита като е установено, че в 38 от тях на кандидатите за водачи са били предоставени предварително отбелязани отговори. При преглед на случаен принцип на листовки, попълвани от началото на годината до юли, са установени над 190 нарушения, съобщи Димитър Ганев.

За всички 19 служители на Автомобилна администрация, които са провеждали изпитите, има съмнения, че са участвали в схемата. Началникът на сектора вече е освободен, а други пет от тях, за които има най-много нарушения, вече са предложени за дисциплинарно производство. Останалите са лишени от възможността да провеждат изпити, докато разследващите органи и прокуратурата се произнесат по случая.

Новото ръководство на Автомобилна администрация е предприело серия от мерки за прекратяване на манипулирането на теоретичните изпити за водачи. Доказателство за тяхната ефективност е фактът, че след разкриване на схемата се наблюдава отлив на регистрирали се за теоретичен изпит в София, които не са се явили. Новото е, че изпитващите в София са само от централната администрация, предстои жребиите за определяне на място на изпит да станат електронни и усилено се работи за въвеждане само на е-листовки. При тях фалшифицирането е изключително трудно. До този момент има само един случай на опит да бъдат подведени изпитващите. Става дума за човек, който е имал камера в копче на сакото и е получавал отговорите дистанционно по миниатюрна слушалка.

Интересът към електронните листовки нараства бързо, отчетоха от Автомобилна администрация. Над 50 процента от изпитите в страната са с таблет, като има области, където процентът надхвърля 90.

Подготвя се и нов устройствен правилник, който предвижда ръководителите на областните администрации да бъдат избирани с конкурс.

нагоре


07.10.2013

МВР стартира мерките за вътрешен контрол, като откри e-mail, на който гражданите могат да изпращат сигнали за неправомерни действия от патрулите на Пътна и Магистрална полиция, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Гражданите могат да подават информация на имейл адрес kat-signali@mvr.bg на интернет страницата на ведомството.
В сигнала трябва да бъдат посочени дата, час и място, обстоятелствата, при които е станало спирането, както и данни за екипа - полицейски номер (изписан на капака на патрулния автомобил), регистрационен номер на автомобила, име или номер на служител/служителите.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев оповести преди дни промените в организацията на работата на пътните полицаи, като заяви, че работата им вече ще се оценява не с наложените глоби, а с намаляването на жертвите и ранените на пътя.
Инструкцията е влязла в сила на 10 септември, а според нея катаджиите ще могат вече да спират автомобили само в определени случаи
• Когато има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата;
• Когато има явни неизправности на пътното превозно средство или разположението на товара създава опасност за участниците в движението;
• Когато начинът на движение и поведение пораждат съмнения към водача за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество;
• Когато съществуват данни или предположения, че водачът е участвал в пътно-транспортно произшествие или в извършването на престъпление.
По думите на Йовчев патрулните полицаи ще осъществяват контрол основно в точките с концентрация на произшествия, а не в по-малко рисковите места, където единствената цел е да бъде глобен шофьорът.

нагоре


24.09.2013

Над 130 топ мениджъри в бранша пристигат от Европа и Азия за уникален за България форум, който започва на 8 октомври, съобщи SpeedPress. Аутомотив Клъстер България (ACB) организира за първи път у нас автомобилна конференция, която да представи положителните страни на България като място за развитие на производството на автомобили и да даде тласък на тази индустрия в родината ни.

Събитието е предназначено за всички експерти, които желаят да споделят опит или търсят възможности за разширяване на бизнеса си на бързоразвиващия се Източноевропейски пазар. 130 топ мениджъри от автомобилната индустрия в Европа и Азия са заявили участие. Международни изложители на продукти и услуги „Произведени в България“ ще предложат ексклузивна платформа за създаване на многостранни бизнес контакти. Ще присъстват и представители на министерства и правителствени организации. Конференцията ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
Първата международната автомобилна конференция България предоставя възможност за запознаване с опита на водещия китайски производител Great Wall за стратегиите по отношение на разширяване на бизнеса в Европа и за избора им на България за тази цел. Стратегически тенденции и новите си изисквания към доставчиците ще представят лидерите в индустрията Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, Porsche и Hyundai. Конференцията ще предостави информация от първа ръка от 10 международни Tier 1 доставчика, като Johnson Controls, Bosch, Grammer, Wurth Elektronik, IMI Electronics и Festo, водещи автомобилни дистрибутори като Балкан Стар и Ind. Commerce  и важни партньори доставчици като BASF и ETEM. Много от тези компании, които имат бизнес в Източна Европа, ще изложат предимствата на България пред останалите страни от югоизточната част на континента. Предвидени са 3 дискусионни панела с фокус върху реални примери за нова пазарна експанзия и регионални изисквания: „Ауто Парк България“ (изграждане и развитие на автомобилен индустриален парк), „Електромобилност“, „Защо България е подходяща дестинация за инвестиции“. В рамките на събитието е организирано посещение на заводите на Great Wall  Litex Motors, Grammer и IMI Electronics. Повече информация и регистрация за събитиено – на www.iacb2013.automotive.bg.

нагоре


16.09.2013

Засилен контрол за използването на колани от водачите и пътниците в автомобилите, както и обезопасителни  системи и столчета за децата и каски за мотористите ще се осъществява на територията на страните от Европейски съюз от 9 до 15 септември тази година, съобщават от МВР. По време на акцията ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка Гражданска отговорност.

Контролната операция е поредната, организирана от Европейската мрежа на службите Пътна полиция в ЕС. Като член на TISPOL Пътна полиция в нашата страна също ще се осъществи засилен контрол на пътя през периода.

Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляването на риска от сериозни наранявания или смърт при пътни инциденти. 

От проведената подобна операция през март 2013 г. се забелязва увеличение с 1 164 на установените нарушения, свързани с ползването на обезопасителни колани от водачите на автомобили и пътниците на предните седалки. От проверени 37 099 МПС са установени 5 046 нарушения. Инспекциите констатират още, че не е постигнат необходимия резултат при ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи. В развитите страни от ЕС коланите на задните седалки се ползват от над 90 % от пътниците.

нагоре


09.09.2013

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е на работно посещение в Турция. Днес, 5 септември, той участва в срещата на министрите на 11-тия транспортен форум в Истанбул. Сред темите, които се обсъждат от участниците на кръглата маса са Регионалното сътрудничество и многостранните възможности за транспортни инвестиции, Ефективен транспорт, Достъпност и развитие на комуникационните технологии. 

За утре, 6 септември, е предвидена двустранна среща на министър Папазов с неговия турски колега Бинали Йълдъръм. На нея ще бъдат обсъдени съвместни инициативи на двете страни в областта на железопътния, автомобилния, водния транспорт, както и такива в сферата на ИТ и съобщенията.

нагоре


02.09.2013

Министерството на външните работи пусна открита телефонна линия за съдействие на български граждани, изпаднали в тежка ситуация в чужбина при кризи и бедствия. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани ще се приемат денонощно на следните телефони на Ситуационния център:

– +359 2 948 30 08,  +359 2 971 28 44 и +359 2 870 41 57

– и на електронната поща  на Ситуационния център – crisis@mfa.bg или на интернет-страницата на МВнР и дипломатическите представителства на Република България.


С въвеждането на 24 часовата открита телефонна линия за съдействие на бедстващи граждани в Ситуационния център на МВнР се цели непрекъснатост на процеса на оказване съдействие, бързина, ефективност  и спешно реагиране при възникване на мащабни кризи с български граждани  в чужбина. МВнР напомня, че телефонните линии и електронната поща на Ситуационния център са обявени и на интернет-страницата на МВнР.

нагоре


27.08.2013

Германо-българската индустриално-търговска камара проведе на 20 август семинар на тема "Превоз на опасни товари (ADR) и укрепване на товари". Лекторите бяха инж. Сибилe Гунценхаймер, и г-н. Франк Гунценхаймер от фирма INNO-CON.

Темата на семинара е много важна за българските превозвачи, понеже те много често търпят сурови санкции от страна на европейските власти. Глобите в Европа са доста високи и за това е важно водачите и консултантите по опасни товари да бъдат много добре обучени. Освен това при евентуален инцидент на пътя опасните товари могат да причинят много щети и огромен брой жертви. Това е причината непрекъснато да се променят правилата за превоз на опасни вещества. Последната поправка в конвенцията включва изменение на някои от знаците за опасност. Така се цели уеднаквяването на знаците за превоз на опасни вещества и знаците използвани в индустрията. Ако един товар не е от клас 9, но е опасно за околната среда, освен знаците за директна опасност върху него трябва да се поставят и знаци че е опасен за околната среда.
На територията на Германия проверка на опасните товари могат да извършват както полицията, така и федералната служба за превоз на стоки и митниците.
На семинара бяха прожектирани и видеоклипове, които показват нагледно кака се извършват проверки на камиони в Германия и какви могат да бъдат последствията от неправилно превозване на опасни товари и от лошо укрепване на тежки товари.
Проблемът с укрепването на превозваните стоки също е много сериозен. Лошото закрепване може да увреди самата стока а също така и да нанесе щети на околните превозни средства. Не са редки и случаите на причинени жертви в следствие на разместен товар. В много от случаите при проверка се установява, че на борда на камиона се намират всички необходими средства за укрепване, но те или изобщо не са поставени, или не са поставени правилно. Много от водачите дори и не разбират важността на укрепването и до какви последствия би могло да доведе евентуално лошо укрепване.

нагоре


19.08.2013

Онлайн следене в реално време на налягането и температурата на гумите в автомобила при движение предлага от около месец фирма КАСТ Инженеринг ООД. Системата е GPS-базирана и освен постоянна информация към офиса или диспечерския пункт на фирмите, които я използват, предлага и комуникация между диспечера и водача.

КАСТ Инженеринг ООД е на пазара за GPS-услуги от 2004 г. Основната услуга, която предлага до сега на пазара е GPS-базирана система за управление на автопаркове със следене на положението на автомобилите,  мониторинг на разхода на гориво и на действията на водачите. Сега фирмата разширява предлаганите услуги с ново за България предложение – онлайн Tire Pressure Monitoring System (TPMS). Новата услуга ще влиза в GPS-пакета, предлаган от КАСТ Инженеринг ООД. За да се използва онлайн TPMS, автомобилът трябва да е оборудван с GPS. Колелата се оборудват с датчици за следене на налягането и температурата в гумите с автономно захранване. Датчиците следят параметрите и предават непрекъснато информация към приемник, който е свързан с GPS-а на автомобила и с дисплей при водача. При загуба на налягане или покачване на температурата над зададен лимит аларма известява и водача и офиса в коя гума е проблемът и какви са стойностите на двата параметъра. Офисът получава информация, дори автомобилът да не е оборудван с дисплей. Така веднага може да се направи връзка с шофьора и да му се съобщи да отстрани проблема.
Няма ограничение за броя на осите и гумите, които могат да бъдат оборудвани и следени с онлайн TPMS, както и във вида на превозните средства, при които може да се прилага системата. При товарния автомобилен транспорт най-често прилаганата конфигурация се очаква да е за композиция с общо 12 гуми, като в този случай се използват два приемника.
Всички производители на автомобилни гуми категорично наблягат на значението на оптималното налягане за икономичността, сигурността и удължаването на живота на гумите. „Тестовете са показали, че използването на онлайн TPMS води до поне 10 на сто снижаване на разхода на гориво и до 15 на сто икономия от разходи за гуми“, казва Даниел Китин, собственик и управител на КАСТ Инженеринг ООД. Фирмата, която ще покаже продукта си на предстоящия международен панаир в Пловдив, планира оборудването на тестов демонстрационен камион, чрез който нагледно да се показват ползите от системата.

нагоре


14.08.2013

Онлайн следене в реално време на налягането и температурата на гумите в автомобила при движение предлага от около месец фирма КАСТ Инженеринг ООД. Системата е GPS-базирана и освен постоянна информация към офиса или диспечерския пункт на фирмите, които я използват, предлага и комуникация между диспечера и водача.

КАСТ Инженеринг ООД е на пазара за GPS-услуги от 2004 г. Основната услуга, която предлага до сега на пазара е GPS-базирана система за управление на автопаркове със следене на положението на автомобилите,  мониторинг на разхода на гориво и на действията на водачите. Сега фирмата разширява предлаганите услуги с ново за България предложение – онлайн Tire Pressure Monitoring System (TPMS). Новата услуга ще влиза в GPS-пакета, предлаган от КАСТ Инженеринг ООД. За да се използва онлайн TPMS, автомобилът трябва да е оборудван с GPS. Колелата се оборудват с датчици за следене на налягането и температурата в гумите с автономно захранване. Датчиците следят параметрите и предават непрекъснато информация към приемник, който е свързан с GPS-а на автомобила и с дисплей при водача. При загуба на налягане или покачване на температурата над зададен лимит аларма известява и водача и офиса в коя гума е проблемът и какви са стойностите на двата параметъра. Офисът получава информация, дори автомобилът да не е оборудван с дисплей. Така веднага може да се направи връзка с шофьора и да му се съобщи да отстрани проблема.
Няма ограничение за броя на осите и гумите, които могат да бъдат оборудвани и следени с онлайн TPMS, както и във вида на превозните средства, при които може да се прилага системата. При товарния автомобилен транспорт най-често прилаганата конфигурация се очаква да е за композиция с общо 12 гуми, като в този случай се използват два приемника.
Всички производители на автомобилни гуми категорично наблягат на значението на оптималното налягане за икономичността, сигурността и удължаването на живота на гумите. „Тестовете са показали, че използването на онлайн TPMS води до поне 10 на сто снижаване на разхода на гориво и до 15 на сто икономия от разходи за гуми“, казва Даниел Китин, собственик и управител на КАСТ Инженеринг ООД. Фирмата, която ще покаже продукта си на предстоящия международен панаир в Пловдив, планира оборудването на тестов демонстрационен камион, чрез който нагледно да се показват ползите от системата.

нагоре


07.08.2013

По нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ИА „Автомобилна администрация“ започна внезапна проверка на превозите на пътници с таксиметрови автомобили и автобуси по българското Черноморие. Акцията започна вчера (1 август) вечерта като продължава и в момента. Целта й е засилване на контрола и превенцията при превозите на пътници по време на летния туристически сезон. 

Само за шест часа инспекторите на Автомобилна администрация провериха 236 таксиметрови автомобили като съставиха 40 акта. Констатирани са документални нарушения и технически неизправности, както и водачи без валидни психологически изследвания. 

Проверени са и 70 автобуса като има съставени 10 акта за неправилно използване на тахографски устройства, нарушения на времената за управление и почивки, както и документални нарушения. 

До края на сезона ще бъдат извършвани и други такива внезапни проверки по Черноморието.

нагоре


23.07.2013

Осмата конференция за пътнически транспорт, организирана от международният автомобилен съюз (IRU),  ще е на тема автобусен туризъм във и извън сезона. Форумът ще е на 17 октомври 2013 г. и ще се проведе паралелно с автобусното изложение Busworld в белгийския град Кортрийк.

Участие ще вземат обединения като Международната организация по туризъм (ISTO), Асоциацията на европейските туроператори (ETOA), както и Белгийската федерация на автобусните превозвачи (FBAA). Делегатите ще са общо 250, като сред тях ще присъстват представители на туристическата индустрия, членове на европейския парламент, държавни ръководители, производители на автобуси, учени и журналисти от целия свят.  Основно ще се наблегне на методите за стимулиране на автобусния туризъм извън сезона. Това е слабо развит сегмент на пазара и много малко хора се възползват от него. От IRU вече работят доста за развиването му, но е нужно още много за да разгърне пълният му потенциал. Не по-малко усилия влага и европейската комисия за да стимулира възрастните граждани на общността да пътуват повече в месеците, когато това не е толкова популярно.  Като цяло е планирано употребата на автобуси да се удвои до 2025 г. За да се постигне тази цел най-важно е да се привлекат повече клиенти от различни възрасти да използват автобусен транспорт. 

нагоре


15.07.2013

Информация относно извършване на превози по Спогодба ADR  

Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация ” информира, че Република България се е присъединила и е подписала Многостранно споразумение M 260 (вещества, които по време на превоз представляват риск от задушаване), инициирано от Кралство Великобритания. В тази връзка, разпоредбите на споразумението ще се прилагат на територията на Република България до 31 декември 2014 г. Към настоящия момент споразумението е подписано и от Кралство Великобритания, Швеция, Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Португалия, Холандия, Австрия, Дания, Испания и Латвия.    

За допълнителна информация:http://www.unece.org/trans/danger/multi/multi.html

нагоре


09.07.2013

Няма намаление на трафика през Дунав мост край Русе след откриването на Дунав мост 2 на 14 юни. Това съобщиха от Гранична полиция-Русе. 

През Дунав мост 2 преминават превозните средства, които преди отварянето му са ползвали ферибота Оряхово-Бекет и граничните пунктове край Калотина, Брегово и Връшка чука. 

От думите на директора на Областното пътно управление в Русе Минчо Минчев стана ясно, че за основен ремонт на Дунав мост може да се мисли тепърва догодина, съобщи БТА.

Той трябва да започне заедно с румънската страна, която има намерение това да се случи тогава.

Българската страна също има проект, който трябва да се актуализира, но сумата ще бъде по-малка, тъй като има разлика в дължината на участъците. Северните ни съседи имат проект за техния участък, който е на стойност 10 млн. евро.

"До момента нямаше как да бъде извършен ремонт заради липсата на алтернатива, но след отварянето на Дунав мост 2, това вече не е пречка", заяви Минчев. 

За целта трябва финансиране, като разговори ще се водят от Министерството на регионалното развитие.

нагоре


01.07.2013

Европейската комисия стартира информационна кампания за увеличаване на осведомеността на пътниците в транспорта за техните права. Кампанията ще продължи две години и ще протече в различни държави от ЕС. Първото събитие от кампанията „Вашите пътнически права под ръка“ в България се проведе на Централна автогара –София на 28 юни, петък и постави акцент върху правата на пътниците, ползващи автобусен транспорт.

От 10 до 15 ч в петък в чакалнята на най-голямата автогара в България работеше информационен щанд на кампанията. Пътниците имаха възможност да научат повече за правата си по време на път – за правото на безплатна помощ при пътуване и компенсациите при закъснение на автобуса или отмяна на пътуването от страна на превозвача. За пасажерите, пожелали да се осведомят за правата си имаше приятни изненади. Специално нарисувано за случая пано върху пода на чакалнята изобразяваше сърф, теглен от автомобил. Всеки желаещ можеше да стъпи на сърфа и да бъде сниман така. На гражданите бяха раздавани информацианни листовки и лист с кратка викторина за техните права. Далите 60 на сто верни отговори получаваха награди.
В България информационната кампания се води от Европейският потребителски център към Комисия за защита на потребителите. Финансирането е изцяло от Европейския съюз.
Статистиката показва, че в момента 66% от европейските граждани не знаят какви права получават при закупуването на автобусен билет.
В рамките на кампанията по летища, пристанища, автогари и жп гари и в цяла Европа ще бъдат разпространени атрактивни информационни постери и листовки, които ще поощряват европейските граждани да знаят и търсят своите права, когато пътува по вътрешни или международни маршрути на територията на Европейския съюз.

нагоре


10.06.2013

Поради настъпването на активния почивен сезон и за осигуряване на по-висока пътна безопасност от 7 юни 2013 г. до 30 септември 2013 г. в интервала от 16 ч. до 22 ч. за последния работен ден от седмицата (петък) и от 14 ч. до 20 ч. в неделя, предпразнични и последния празничен ден, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета), селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Забраната се отнася за:

автомагистрали;
пътища I-ви клас;
пътища II-ри клас в участъците:

път II-55 Дебелец – Гурково;

път II-99 Бургас – Царево;

път II-11 и II-15 в участъка Оряхово – Мизия;

път II-86 Пловдив – Смолян;

път II-19 Симитли – Гоце Делчев;

път II-18 Околовръстен път София;

път II-29 Добрич – граница Румъния.

Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Отменена е Заповед №РД-11-572 от 26 април 2013 г.

нагоре


04.06.2013

Служители на ИА АА (Изпълнителна Агенция Автомобилна администрация) и Икономическа полиция – Сливен пресякоха опит за манипулиране на системата за шофьорски изпити на таблет. На 3 юни по време на теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МНС в кабинет на Областен отдел „КД-ДАИ“ – Сливен, квесторът е забелязал нетипично поведение на един от кандидатите.

Служителят на ДАИ веднага е информирал Икономическа полиция – Сливен, които са реагирали незабавно и след приключването на изпита са задържали лицето. Установено е, че кандидатът е издържал успешно теста. При извършената проверка от органите на МВР по тялото на заподозрения са открити залепени технически средства – камера, слушалка и устройство за предаване на данните от изпита. Икономическа полиция и ДАИ изясняват случая.

нагоре


28.05.2013

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев се срещна с министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм. Разговорите бяха проведени днес по време на форума на министрите на транспорта в Лайпциг.

На продължилата повече от договореното среща бяха обсъдени различни въпроси, поставени от българската страна. Постигнато бе разбирателство, като турската страна прие да разгледа времевите ограничения и да намали времето за което българските товарни автомобили могат да извършват превози от Турция до Германия или до друга страна и обратно, при спазване на всички изисквания за това. Още във вторник /28 май 2013 г./ на експертно ниво между представители на министерствата на транспорта на двете държави ще бъде уточнено как точно ще бъде изпълнена договореността.

Разгледан бе и въпросът за фактурите относно произхода на стоките като бе постигнато разбиране за спазване на точка 4.2 от ръководството на СЕМТ разрешителното, тоест че мястото на натоварване може да е различно от произхода на стоката.

Българската страна постави и въпроса за увеличение с 30% на броя на разрешителните от/за трета страна като турската страна отговори утвърдително на молбата, което е голям успех и ще бъде от изключително значение за развитието на товарните превози между двете страни. Детайлите по тази договореност предстои да се уточнят на срещата във вторник като българската делегация ще замине за Турция още в понеделник.

нагоре


21.05.2013

Европейската комисия прие два регламента за насърчаване на внедряването на „интелигентни информационни услуги“, като например предупреждения в реално време за опасни условия на пътя и информация за сигурни и безопасни места за паркиране за шофьорите на камиони. Те могат да се предоставят по различни начини — чрез променящи се пътни знаци, по радиото и чрез приложения за мобилни телефони.

Комисията иска тези информационни услуги да бъдат оперативно съвместими в цяла Европа и достъпни за възможно най-голям брой шофьори по трансевропейската пътна мрежа.

Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви:„Интелигентните системи вече са част от ежедневието на повечето граждани. Навременната и точна информация може да ни помогне да подобрим безопасността и сигурността по пътищата, както и ефективността на транспорта.“

Контекст

Броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия е намалял с 9 % през 2012 г. Това означава, че държавите от ЕС са на път да изпълнят целта за намаляване наполовина на смъртните случаи на пътя между 2010 и 2020 г. Въпреки това по пътищата в Европа всеки ден загиват 75 души.

Сред най-честите причини за произшествия са лошото време и хлъзгавите пътища (15 % от смъртните случаи във Франция и около 20 % от тези във Финландия). Други 15 % от смъртните случаи във Франция се дължат на незащитени рискови зони. По изчисления опасното паркиране причинява 44 смъртни случая и 1430 травми в ЕС всяка година.

Изчисленията сочат, че интелигентните информационни услуги могат да намалят броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия с близо 7 %, както и броя и степента на травмите. Тези услуги могат също да намалят забавянията, причинени от пътни произшествия, емисиите на CO2 и разходите за ремонт на инфраструктурата. Освен това те могат да ограничат времето, което шофьорите на камиони прекарват в търсене на места за паркиране, с почти 30 %.

Новите регламенти не правят въвеждането на информационни услуги задължително. Въпреки това, ако държавите от ЕС, операторите и доставчиците на услуги искат да разработят и пуснат в действие такива услуги, те ще трябва да спазват изискванията на регламентите.

 

нагоре


14.05.2013

За трети път TRUCK SHOW КАМИОНИ – 30 и 31 май на летище Лесново

Списание КАМИОНИ кани всички, за които автомобилният транспорт е не само работа, но и начин на живот на третото издание на TRUCK SHOW КАМИОНИ на 30 и 31 май на летище Лесново.

Шоу за камиони и за хората, свързани с тях.

Входът е безплатен за професионалисти. 
Необходимо е само да се регистрирате на сайта на събитието http://show.kamioni.bg

 

нагоре


08.05.2013

Годишен технически преглед за Вашият автомобил само за 30 лв. от автосервиз Ел Ей Консулт

Годишен технически преглед за Вашият автомобил на промоционална цена. Погрижете се за автомобила си с предложението на автосервиз Ел Ей Консулт. Годишният технически преглед е един от задължителните документи, които всяка кола трябва има.

Ваучерът включва:

  • Годишен технически преглед на лек автомобил.

  Условия за ползване:

  • Необходимо е предварително записване на час на тел: 02/936 6789;
  • При записване на час е необходимо да продиктувате номера и ПИН кода на ваучера;
  • Клиент, който не се яви в записания час и не е уведомил предварително за това губи своя ваучер и стойността по него не се възстановява!

Необходими документи за извършване на прегледа по наредба №32 на Министерство на транспорта за извършване на годишни технически прегледи:

  • Регистрационен талон на автомобила част 1 или ксерокопие и част 2;
  • Знак за извършен технически преглед от предходната година;
  • Документ за техническа изправност на монтирана в МПС газова уредба или друго съоражение;
  • Полица за валидна застраховка „Гражданска отговорност“;
  • Документ за платен данък на МПС за съответната година;
  • Лична карта на лицето, което представя автомобила за преглед.

 

нагоре


30.04.2013

До края на годината всички теоретични изпити за кандидат – водачи на моторни превозни средства ще могат да се провеждат на таблети. Това стана ясно по време на срещата на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев с представители на браншовите организации на учебните центрове.

„Електронно изпитване стартира преди по-малко от месец, но вече се налага като предпочитан начин за провеждане на изпитите и повече от половината кандидати решават листовките на таблети”, каза министър Кристиан Кръстев. По думите му тези данни надвишават с няколко пъти прогнозите на ИА „Автомобилна администрация” и вместо през 2016 г., както се очакваше,  до края на тази година администрацията ще осигури възможност всички кандидати да полагат теоретични изпити с електронни тестове.

„Днес стартира тръжна процедура за предоставянето на допълнителни електронни услуги при организацията и провеждането на обученията на кандидатите за шофьори”, съобщи министър Кристиан Кръстев. По думите му ще бъде внедрена система за Електронно подаване на документите за издаване на разрешение за обучение на кандидатите за водачи на МПС. Системата ще позволява част от необходимата информация да бъде взимана от други регистри на държавната администрация.

„Работи се по изграждането на Електронен регистър на кандидатите за водачи на МПС”, допълни Кристиан Кръстев. В обхвата на поръчката са включени и създаването на Електронен график за определяне на датите за провеждане на изпитите за водачи на МПС и Електронна контролна карта за нанасяне и отчитане на резултатите от практическите изпити за водачи на МПС. По пози начин ще бъде възможно да се проследи маршрута от съответния изпит и местата, където изпитваният е допуснал грешка. Мерките са резултат на дълго поставяни искания на бранша и през тази година ще бъдат реализирани.

Представители на браншовите организации изразиха задоволство от новите електронни услуги, които ИА „Автомобилна администрация” подготвя и предлага. Министър Кръстев се ангажира да продължи реформата в сектора и да има още по-стриктен контрол при провеждането на шофьорските изпити. По думите му са разпоредени проверки на учебните центрове, които предлагат обучение на цени, драстично по-ниски от пазарните и там са установени редица нарушения.

По-рано през деня министър Кристиан Кръстев имаше среща и с представителите на таксиметровите фирми. На нея стана ясно, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя въвеждането на патент за таксиметровата дейност и извеждането от сивия сектор на много фирми в таксиметровите превози, като по този начин ще се гарантира държавния интерес, както и този на честните превозвачи, заплащащи данъци съобразно законодателството ни.

„Трябва да работим съвместно за заличаването на сивия сектор при предлагането на таксиметрови услуги”, каза министър Кръстев. По думите му т.нар. копърки са еднакво вредни както за бизнеса на легалните компании така и за всички граждани и туристи в България. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че въведеният от МТИТС таван на цените при предлагането на таксиметрови услуги е много голяма стъпка в правилната посока, но засиленият контрол трябва да продължи. Ще се обръща внимание на всяка жалба от таксиметров превоз, постъпваща в институциите и ще се проверяват водачите стриктно дали отговарят на всички изисквания.

нагоре


23.04.2013

В знак на протест превозвачи, хотелиери и търговци ще блокират ГКПП Златоград – Ксанти днес. Причина за недоволството е, че гръцките гранични власти поставили на пункта знак, че се допускат превозни средства само до 2 тона. По този начин дори по-големите леки коли също не могат да преминават. Преди три години, когато се открива поредният ГКПП по българо-гръцката граница, разрешеният тонаж е 3,5 тона. Целта на мярката от гръцка страна е да се спре търговията от българска страна, обясни Александър Митушев, председател на организацията на хотелиерите и ресторантьорите в Златоград. Той добави, че според него всичко това се прави тенденциозно под влиянието на 2–3 едри търговци в Ксанти.

нагоре


16.04.2013

Общото събрание на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) избра Умберто де Прето за нов генерален секретар. Той замества дългогодишния генерален секретар на Съюза Мартен Марми и ще поеме тази нова функция от 1 юни 2013 година. 

Президентът на ИРУ Януш Лачни заяви, че „Умберто де Прето има много опит и знания за IRU и автомобилния бранш, натрупани по време на неговите 18 години работа в Съюза, което го прави най-добрия кандидат, който ще поведе ИРУ напред със своята страст, безкрайна енергия и отдаденост.“ Г-н де Прето благодари на членовете на ИРУ за тяхното доверие и изказа специални благодарности на Мартен Марми, като подчерта, че единството ще бъде ключовият фактор за успеха на ИРУ. Г-н де Прето заяви: „Ние трябва да бъдем уверени. Ние трябва да бъдем горди. Ние сме отбор, който може да се похвали, че „без камиони, икономиката спира“. Ние сме отбор, който може да предложи „умен ход“ за всякакви мобилни предизвикателства, и който е на разположение по всяко време и навсякъде“. Общото събрание на ИРУ почете дългогодишния генерален секретар  Мартен Марми и го титулува „заслужил генерален секретар на ИРУ“.

нагоре


10.04.2013

До края на годината всички теоретични изпити за кандидат – водачи на моторни превозни средства ще могат да се провеждат на таблети. Това стана ясно по време на срещата на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев с представители на браншовите организации на учебните центрове.

„Електронно изпитване стартира преди по-малко от месец, но вече се налага като предпочитан начин за провеждане на изпитите и повече от половината кандидати решават листовките на таблети”, каза министър Кристиан Кръстев. По думите му тези данни надвишават с няколко пъти прогнозите на ИА „Автомобилна администрация” и вместо през 2016 г., както се очакваше,  до края на тази година администрацията ще осигури възможност всички кандидати да полагат теоретични изпити с електронни тестове.

„Днес стартира тръжна процедура за предоставянето на допълнителни електронни услуги при организацията и провеждането на обученията на кандидатите за шофьори”, съобщи министър Кристиан Кръстев. По думите му ще бъде внедрена система за Електронно подаване на документите за издаване на разрешение за обучение на кандидатите за водачи на МПС. Системата ще позволява част от необходимата информация да бъде взимана от други регистри на държавната администрация.

„Работи се по изграждането на Електронен регистър на кандидатите за водачи на МПС”, допълни Кристиан Кръстев. В обхвата на поръчката са включени и създаването на Електронен график за определяне на датите за провеждане на изпитите за водачи на МПС и Електронна контролна карта за нанасяне и отчитане на резултатите от практическите изпити за водачи на МПС. По пози начин ще бъде възможно да се проследи маршрута от съответния изпит и местата, където изпитваният е допуснал грешка. Мерките са резултат на дълго поставяни искания на бранша и през тази година ще бъдат реализирани.

Представители на браншовите организации изразиха задоволство от новите електронни услуги, които ИА „Автомобилна администрация” подготвя и предлага. Министър Кръстев се ангажира да продължи реформата в сектора и да има още по-стриктен контрол при провеждането на шофьорските изпити. По думите му са разпоредени проверки на учебните центрове, които предлагат обучение на цени, драстично по-ниски от пазарните и там са установени редица нарушения.

По-рано през деня министър Кристиан Кръстев имаше среща и с представителите на таксиметровите фирми. На нея стана ясно, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя въвеждането на патент за таксиметровата дейност и извеждането от сивия сектор на много фирми в таксиметровите превози, като по този начин ще се гарантира държавния интерес, както и този на честните превозвачи, заплащащи данъци съобразно законодателството ни.

„Трябва да работим съвместно за заличаването на сивия сектор при предлагането на таксиметрови услуги”, каза министър Кръстев. По думите му т.нар. копърки са еднакво вредни както за бизнеса на легалните компании така и за всички граждани и туристи в България. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че въведеният от МТИТС таван на цените при предлагането на таксиметрови услуги е много голяма стъпка в правилната посока, но засиленият контрол трябва да продължи. Ще се обръща внимание на всяка жалба от таксиметров превоз, постъпваща в институциите и ще се проверяват водачите стриктно дали отговарят на всички изисквания.

нагоре


02.04.2013

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев започва серия от срещи с браншовите организации в автомобилния транспорт. Целта е да се активизира диалога и да се обсъди бъдещето на сектора.

Ще бъдат проведени разговори с представители на браншовите организации на учебните центрове, както и с автобусните, таксиметровите и товарните превозвачи. По време на тях ще бъдат разгледани най-наболелите проблеми в сектора и ще бъдат набелязани мерки за решаването им.

Това е вторият кръг срещи, след като в началото на седмицата министър Кръстев разговаря с представителите на синдикалните организации в железопътния транспорт.

нагоре


26.03.2013

В периода 24-27 октомври 2013 г. в гр. Санкт Петербург (Руска федерация) ще се проведе Петербургския международен транспортен форум. Организатор на Форума е акционерното дружество "ЕкспоФорум".

В рамките на конгресната програма на Форума се предвижда провеждането на тематични сесии, конференции и семинари за активно обсъждане на актуалните проблеми в отрасъл "транспорт" и автомобилостроенето в Русия, като: "Интелектуални транспортни системи", "Безопасността в транспорта", "Автомобилният транспорт на бъдещето", "Използване на природния газ като гориво" и др.

Деловата част включва провеждането на конкурс за най-добра иновационна разработка в автомобилостроенето.

В изложбената част са включени няколко тематични раздела" "Автосалон" (леки и ретро коли, тунинговане, аксесоари), "Автомеханика" (резервни части, оборудване, сервизно обслужване) и др.

За повече информация и подробности
http://auto.lenexpo.ru и www.expoforum.ru.

нагоре


18.03.2013

От днес кандидатите за водачи на моторни превозни средства (МПС) ще бъдат изпитвани и с таблети. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски днес по време на официалното представяне на новата система за провеждане на теоретичните изпити за водачи на МПС и с таблети. По думите му това е резултат от една целенасочена постоянна политика, провеждана през последните няколко години.

Министър Ивайло Московски заяви още, че електронното провеждане на изпитите е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в борбата с корупционните практики и подобряването на безопасността по пътищата, в резултат на което с 50% бяха намалени смъртните случаи от катастрофи. Той уточни, че системата е част от цялостната политика на министерството за въвеждане на електронни услуги, приоритетно в сферите от голям обществен интерес.

„Това е третият етап на реформата, след като в края на 2011 година приключи вторият етап с въвеждането на система за проверка на изпитните тестове с компютър с интернет, скенер и баркод четец, а през 2010 година беше реализиран първият етап от процеса с монтирането на камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и осигуряване на мобилни камери, за контрол на практическите изпити“, каза още министър Московски.

От 1 март 2013 г. не по-малко от 25% от явилите се кандидати от всяка група за теоретичен изпит ще бъдат изпитани на електронни устройства /или 1 кандидат на всеки 4/. До тази дата всички учебни центрове трябва да имат възможност да подготвят кандидатите за изпити на електронни устройства. Учебните центрове могат да използват разработената система на сайта https://avtoizpit.com за подготовката на кандидатите за водачи на МПС. Съдържанието на електронните тестове е идентично със съдържанието на тестовете на хартиен носител.

След три години /от 1 януари 2016 г./ всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове и хартиеният вариант ще отпадне. Такава е практиката в Европа, като в някои държави това е постигнато доста по-бавно, в рамките на 5 – 10 години.

Автошколите няма да закупуват устройствата за изпитите. Не се предвижда и промяна в цената на изпита и няма да има промяна в таксите заплащани от кандидатите. В заплащаната цена са включени и консумативите, били те листовки – хартиени или електронни листовки на таблети.

Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.

Сигурността на данните се осигурява чрез високо ниво на криптиране и предаване на данните през защитени протоколи по мобилната мрежа.

нагоре


12.03.2013

Приходите от Дунав мост 2 ще бъдат разпределяни пропорционално на направените инвестиции и по-голяма част от тях ще отиват за България. Това стана ясно по време на подписването на Споразумението между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски и Септимиу Бозашу, държавен секретар на Министерството на транспорта на Румъния за създаване на съвместна търговска структура-оператор на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав. Точният размер на приноса на всяка от страните за изграждането на обекта ще бъдат окончателно определени след приключването на строителните работи и въвеждането в експлоатация на съоръжението.

„Отговорността налагаше да приключим тази важна задача, за да гарантираме пускането в експлоатация на моста през тази година и да защитим българския интерес”, каза Ивайло Московски. По думите му първото заседание на българо-румънското дружество за управление на Дунав мост 2 ще се състои на 12 март, когато най-вероятно ще бъде решена и датата за неговото откриване.

Такси ще бъдат събирани само за пътните превозни средства, като самият пункт ще бъде разположен на румънския бряг. Точният размер на таксите за преминаване през моста ще бъде уточнен след допълнителни консултации. Данък добавена стойност ще бъде начисляван съгласно румънското законодателство когато трафикът е в посока Румъния – България и по българското, когато е в посока България – Румъния.

Операторът на моста ще образува фонд „Рехабилитация”, в който ще се отделя 10% от печалбата на дружеството. Средствата на фонда ще могат да се използват само за дейности по реконструкция на пътя и рехабилитация на мостовото съоръжение.

Двете страни се споразумяха операторът да бъде учреден под формата на акционерно дружество със седалище в град Видин. При учредяване на дружеството всяка от двете държави ще придобие акции, съставляващи 50 на сто от общия брой акции. Акционерното дружество да бъде с двустепенна система на управление с 4-членен надзорен съвет и 3-членен управителен съвет, като в надзорния съвет двете страни да са представени от еднакъв брой членове. Членовете на надзорния и на управителния съвети трябва да имат подходящи квалификация и опит, изискванията за които се определят в устава на дружеството. Председателят на надзорния съвет ще бъде избиран на принципа на ротацията между представителите на двете страни. За осигуряване на контрол и отчетност на дейността на акционерното дружество да бъде назначен и вътрешен одитор.

нагоре


06.03.2013

Приходите от Дунав мост 2 ще бъдат разпределяни пропорционално на направените инвестиции и по-голяма част от тях ще отиват за България. Това стана ясно по време на подписването на Споразумението между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски и Септимиу Бозашу, държавен секретар на Министерството на транспорта на Румъния за създаване на съвместна търговска структура-оператор на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав. Точният размер на приноса на всяка от страните за изграждането на обекта ще бъдат окончателно определени след приключването на строителните работи и въвеждането в експлоатация на съоръжението.

„Отговорността налагаше да приключим тази важна задача, за да гарантираме пускането в експлоатация на моста през тази година и да защитим българския интерес”, каза Ивайло Московски. По думите му първото заседание на българо-румънското дружество за управление на Дунав мост 2 ще се състои на 12 март, когато най-вероятно ще бъде решена и датата за неговото откриване.

Такси ще бъдат събирани само за пътните превозни средства, като самият пункт ще бъде разположен на румънския бряг. Точният размер на таксите за преминаване през моста ще бъде уточнен след допълнителни консултации. Данък добавена стойност ще бъде начисляван съгласно румънското законодателство когато трафикът е в посока Румъния – България и по българското, когато е в посока България – Румъния.

Операторът на моста ще образува фонд „Рехабилитация”, в който ще се отделя 10% от печалбата на дружеството. Средствата на фонда ще могат да се използват само за дейности по реконструкция на пътя и рехабилитация на мостовото съоръжение.

Двете страни се споразумяха операторът да бъде учреден под формата на акционерно дружество със седалище в град Видин. При учредяване на дружеството всяка от двете държави ще придобие акции, съставляващи 50 на сто от общия брой акции. Акционерното дружество да бъде с двустепенна система на управление с 4-членен надзорен съвет и 3-членен управителен съвет, като в надзорния съвет двете страни да са представени от еднакъв брой членове. Членовете на надзорния и на управителния съвети трябва да имат подходящи квалификация и опит, изискванията за които се определят в устава на дружеството. Председателят на надзорния съвет ще бъде избиран на принципа на ротацията между представителите на двете страни. За осигуряване на контрол и отчетност на дейността на акционерното дружество да бъде назначен и вътрешен одитор.

нагоре


26.02.2013

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима души - двама от които служители на КАТ в София, за участие в организирана престъпна група за незаконни регистрации на автомобили чрез фалшиви документи.
Днес от спецпрокуратура оповестиха резултатите от акция на МВР, за която бе съобщено лаконично преди няколко дни. Тогава неофициално се разбра за арест на двама души.
Участниците в групата са били задържани на територията на отдел „Пътна полиция“ на 13 февруари при специализирана операция на СДВР и „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Обвинения са повдигнати на Антон Ангелов, Цветелин Цветков и Желязко Калинов. Материалите по обвинението засега не са предявени на Цветков, който е на лечение в болница. Това ще стане, след като здравословното му състояние позволи да участва в досъдебното производство.
На Ангелов и Калинов са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.
Установяват се и други участници в престъпната структура, уточниха от държавното обвинение.

Според събраните до момента доказателства, основната дейност на групата е била регистриране на автомобили, които не отговарят на изискванията за превоз или за движение по пътищата. Регистрирани са и коли с неистински документи.

Желязко Калинов, в ролята си на посредник, е набавял проблемни автомобили, автобуси и мотоциклети, чиито собственици са били готови да платят за регистрирането им в КАТ.
Антон Ангелов – механик в халето за технически прегледи, е извършвал огледите на въпросните моторни превозни средства и е вписвал в документите, че отговарят на изискванията.
Офицерът от КАТ-Пътна полиция Цветелин Цветков е подписвал и подпечатвал документите, с което е разрешавал регистрацията.

Повод за разследване на престъпната схема дава регистрирането на пистов мотоциклет, без да е преоборудван и съобразен с изискванията на Закона за движение по пътищата. Установени са случаи, в които стари автобуси са били „подмладявани“ - вписвани са по-скорошни години на тяхното производство, за да се заобиколи изискването превоз на пътници да се извършва с не по-стари от 10 години автомобили.

У единия от участниците в групата са намерени и иззети два чувала документи с данните на снети от отчет моторни превозни средства.

нагоре


19.02.2013

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” започва едноседмична акция по плана на ECR и TISPOL за засилени проверки на товарните автомобили и автобусите на територията на България и държавите-членки на ЕС.

Проверките по метода „широкообхватен контрол” ще се осъществяват съвместно от служителите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и на Главна дирекция „Национална полиция”.

Ще се проверява техническото състояние, превозните документи и работното време на водачите, както и наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и заплатена винетна такса.

В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция, които ще осъществяват контрол за нелегални емигранти и трафик на хора; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия; транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара и други криминални престъпления.

На 12 и 15 февруари (вторник и петък) от 10.00 до 13.00 часа на автомагистрала „Тракия” км 107 (бившето аварийно летище), дирекция „Автомобилна инспекция” – Пловдив, „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция” и ОДМВР – Пловдив ще извършват проверки по метода „широкообхватен контрол”.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана за 2013 г. на Европейската организация за контрол на обществения транспорт – ECR (Euro Controle Route) и на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. От 1 юли 2013 г. България поема председателството на ECR, в рамките на една година.

нагоре


12.02.2013

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 от 2 август 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Мотиви

Представям на вниманието Ви проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 от 2 август 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение.

Предложените изменения и допълнения са с цел привеждането на наредбата в съответствие с изискванията на Закона за движението по пътищата, Наредба № 38 от 16 април 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити и Инструкция № 3 от 17 октомври 2008 г. за организиране и провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. В цитираните нормативни актове са въведени изискванията на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелствата за управление на превозни средства.

В предложения проект е регламентирано:

- отпадането на подкатегориите за управление на МПС;

- въвеждане на новите категории за управление на МПС - категория АМ и А2;

- отпадането на съществуващите към настоящия момент категории за управление на МПС, М и Ттб;

- обучението за придобиване на права за управление на тролейбус;

- обучението за придобиване на права за управление на състав от моторно превозно средство от категория В с ремарке с допустима максимална маса над 750 kg, когато допустимата максимална маса на състава надвишава 3500 kg.

Друга част от измененията и допълненията са свързани с публикуваната на 20.11.2012 г. в Официален вестник на Европейския съюз Директива 2012/36/ЕС от 19 ноември 2012 година за изменение на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелствата за управление на превозни средства. В директивата са определени някои нови изисквания към превозните средства, които ще бъдат използвани за провеждане на практическите изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС след 31.12.2013 г. Изискванията към превозните средства, използвани за извършване на обучение за придобиване на правоспособност са еднакви с изискванията към превозните средства за провеждаен на изпитите. Във връзка с това в предложения проект на наредба са въведени изискванията към превозните средства така, както са определени в Директива 2012/36/ЕС.

нагоре


04.02.2013

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 от 2 август 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Мотиви

Представям на вниманието Ви проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 от 2 август 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение.

Предложените изменения и допълнения са с цел привеждането на наредбата в съответствие с изискванията на Закона за движението по пътищата, Наредба № 38 от 16 април 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити и Инструкция № 3 от 17 октомври 2008 г. за организиране и провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. В цитираните нормативни актове са въведени изискванията на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелствата за управление на превозни средства.

В предложения проект е регламентирано:

- отпадането на подкатегориите за управление на МПС;

- въвеждане на новите категории за управление на МПС - категория АМ и А2;

- отпадането на съществуващите към настоящия момент категории за управление на МПС, М и Ттб;

- обучението за придобиване на права за управление на тролейбус;

- обучението за придобиване на права за управление на състав от моторно превозно средство от категория В с ремарке с допустима максимална маса над 750 kg, когато допустимата максимална маса на състава надвишава 3500 kg.

Друга част от измененията и допълненията са свързани с публикуваната на 20.11.2012 г. в Официален вестник на Европейския съюз Директива 2012/36/ЕС от 19 ноември 2012 година за изменение на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелствата за управление на превозни средства. В директивата са определени някои нови изисквания към превозните средства, които ще бъдат използвани за провеждане на практическите изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС след 31.12.2013 г. Изискванията към превозните средства, използвани за извършване на обучение за придобиване на правоспособност са еднакви с изискванията към превозните средства за провеждаен на изпитите. Във връзка с това в предложения проект на наредба са въведени изискванията към превозните средства така, както са определени в Директива 2012/36/ЕС.

нагоре


29.01.2013

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” съставиха 30 акта на стойност около 10 000 лева, по време на масови проверки за неправилно спрени и паркирани таксиметрови автомобили и маршрутки по спирките на градския транспорт в София. Акцията се проведе по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, с цел облекчаване на трафика и осигуряване на безпрепятственото качване и слизане на гражданите на масовия градски транспорт в столицата. В нея взеха участие и служители на Центъра за градска мобилност.

За периода на проверките, от 16 до 18 януари 2013 г., бяха инспектирани 354 превозни средства. Най-често срещаните нарушения са свързани със спиране в районите на автобусните спирки и активна пътна лента за движение, непопълнени пътни листа, управление с изтекъл акт и други. Някой от водачите са били без необходимите документи за извършване на таксиметрова дейност, като удостоверение за психологическа годност и удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил.

нагоре


22.01.2013

Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и “Център за градска мобилност” ЕАД стартираха днес тридневни масови провеки за неправилно спрени и паркирани таксиметрови автомобили и маршрутки по спирките на градския транспорт в София. Инспекцията е разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Проверките се извършват с цел облекчаването на трафика и осигуряването на безпрепятственото качване и слизане на гражданите на масовия градски транспорт. Инспекторите ще следят и за техническата изправност на превозните средства, както и документални нарушения.

нагоре


16.01.2013

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са в интервала от – 5С° до + 13°. Времето над страната е с разкъсана облачност. Слаб вятър духа в областите: Бургас, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, Хасково, Шумен, съобщиха от АПИ.

Слаб дъжд вали в областите: Кюстендил, Благоевград, Смолян, Ст.Загора ,Кърджали и районите Нова Загора и Твърдица.

Пътните настилки са: преобладаващо сухи, на места мокри, заснежени, почистени и обработени.

Намалена видимост поради мъгла:
- до 50 м в областите; Пловдив, Смолян, Видин, Пазарджик и връх „Шипка .
- до 100 м в област; Монтана, Плевен, Сливен и районите на Телиш, Гулянци, Оряхово.
- до 150 м в районите на Враца, Бяла Слатина, Мездра, Сливен

Състояние на автомагистралите:
- AМ „Тракия”: Пътна настилка суха на места мокра. Мъгла до 50 м в Пловдивска и Пазарджишка област.
- АМ „Хемус”: Пътна настилка суха, на места мокра.
- АМ „Марица”: Пътна настилка суха на места мокра.
- АМ „Люлин”: Пътна настилка суха, на места мокра.

Състояние на проходите:
- „Златишки” – затворен за всички МПС;
- „Върбишки” – затворен за всички МПС;
- „Троянски” – затворен за всички МПС;
- „Републиката” – отворен за всички МПС;
- „Ришки” – отворен за всички МПС;
- „Котленски” – отворен за всички МПС;
- „Предела” – отворен за всички МПС;
-„Рожен” - отворен за всички МПС;
-„Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Превала” – отворен за всички МПС;
- „Айтоски” – забранено е движението на МПС над 20 т. по моста на река Казан Дере;
- „Твърдишки” –забранено движението на товарни МПС над 10т.
- „Дюлински” – затворен за движение на товарни МПС.Обходен маршрут: път I-9 Варна-Обзор-Слънчев бряг”;
- „Вратник” – забранено е движението на МПС над 10 т.;
- „Шипка” – забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2013 г.;
- „Петрохан” – забранено е движението на МПС над 10 т.;

нагоре


12.01.2013

По време на коледните и новогодишни празници инспекторите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” съставиха 77 акта, от които 49 на автобуси и 28 на леки таксиметрови автомобили. Акцията по превенция и контрол на превозите на пътници с автобуси и таксиметрови автомобили се проведе по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

За периода 20 декември 2012 г. до 1 януари 2013 г. служителите на Автомобилна администрация провериха 2 572 автобуса и 981 леки таксиметрови автомобили. Най–често срещаните нарушения при автобусните превози са липса на технически преглед, неиздаване на багажни разписки и превоз на пътници без билет. Един водач е бил без удостоверение за психологическа годност. При таксиметровите превози най–често констатираните нарушения са невключване на таксиметров апарат и непопълнени превозни документи.

За периода на проверките 6 превозни средства са спрени временно от движение за установени технически неизправности, като липса на крепежни елементи на автомобилните колела, неизправни светлини и повредени огледала за обратно виждане.

По време на коледните и новогодишните празници на телефона за сигнали за нередности в транспорта са получени седем сигнала, а два са били изпратени по електронната поща.

нагоре


 
 
     
  Начало | За нас | Услуги | Новини | Форум | Контакти | Кариери | Карта на сайта © 2015 ЕАСТРА Холдинг Груп АД. Всички права запазени.